torsdag 19 november 2009

Resans röda tråd

Sverige - genom Europa - Marocco - Västsahara - Mauritanien - Senigal - Gambia - Mali - Burkina Faso - Ghana - Togo - Benin - Nigeria - Cameroon - Gabon - Congo - Demokratiska republiken Congo - Angola - Namibia - Sydafrika

Vi räknar med att det kan bli 2000 mil.

söndag 15 november 2009

Är det inte farligt...

... är en fråga som många ställer. Helt klart så är trafiken i många fall väldigt farlig. Dåliga fordon, överlastade fordon, dåliga vägar, höga farter och inte minst drogpåverkade förare. Självklart kan det bli lite onödigt spännande ibland men då är det bara att bita ihop lite extra. Helt klart så blir det en del problemställningar som behöver lösas utmed vägen men för det mesta så kommer det bara att bli många enformiga timmar på motorcykeln.

Hur bor man?

Beror på omständigheterna men ett tips är 40/60 camping och hotell/vandrarhem. Normalt finns det gott om rimligt billigt boende. I längden blir det väldigt låånga mörka nätter när man campar. I första hand har vi med tälten för att vi inte skall behöva tänka på att hitta boende men självklart finns det en del områden där vi verkligen behöver campa.

Vilken motorcykel är bäst lämpad?

Yamaha XT660Z Tenere´, KTM 990 Adventure och BMW F800GS är alla bra för ändamålet men vilken är bäst? De populära BMW F1200GS föll bort pga av att de är så väldigt stora och tunga.

KTM maskinen är väldigt läcker men föll pga bristande trovärdighet i driftsäkerhet och höga servicekostnader.

BMW:n hade för liten tank och motorn var obeprövad i sådana här sammanhang.

Den motorcykel som till sist kändes bäst var Yamaha XT660Z Tenere´, främst pga att den inte är så tung och att motorn har varit med länge. Sagt och gjort två nya skönheter inhandlades våren 2009.

Gällande servicekostnaderna så gjorde vi en jämförelse. Vad kostar servicen om man till punkt och pricka följer serviceboken för 6000 mil?

Yamaha XT660Z Teneré 18900 SEK
BMW F800GS 16113 SEK
KTM 990 Adventure 45800 SEK !!!!

lördag 14 november 2009

Åka ensam eller hitta en resekamrat?

Att åka runt med en liten ryggsäck utan större värde är ganska lätt. Att åka med en motorcykel ställer helt andra krav. Det vore helt enkelt praktiskt att vara två. Men var hittar man en vettig resekamrat? Mycket närmre än vad jag kunde ana visade det sig. Min frus bästa kompis man... var intresserad. Många som jag pratat med har till en början varit mycket intresserade men efter ett tag så har alla sett mer problem än lösningar. Detta gäller dock inte Rolf. Rolfs standarduttryck är - var inte så negativ. Härligt... med någon som inte bara ser problem då man går utanför de mest upptrampade stigarna.

Hur kommer man på en sån ide´...

att köra motorcykel från Sverige till Sydafrika?

Det finns inget enkelt svar. Troligtvis så var det just bara en idé. Tokiga idér finns det gott om men varför försvann den inte som alla andra tokiga ideér. För 10 år sedan så uttryckte jag mig så här i ett mail hem från en resa.

Det känns som att jag öppnat mina ögon och börjat se saker som jag aldrig trodde fanns. För mig är det en stor förmån att komma till andra kulturer och inse med egna ögon hur annorlunda vi i Sverige lever, hur mycket vi jobbar och hur lite tid vi lägger på varann, att känna lukter, att känna människors värme och fascineras av andra kulturer. När jag ser saker som jag inte förstår tänker jag "Det är inte fel, det är inte rätt, det är bara annorlunda". Med denna inställning upptäcker jag en helt ny värld.

Afrika... en kontinent som är väldigt stor och som är glest befolkat. Hur många gånger har jag inte tänkt att det skulle vara perfekt att resa runt med ett eget fordon. Förutom att resa så älskar jag att köra motorcykel - fordonsvalet var enkelt.

Ni lägger väl upp en blogg...

...har blivit en vanlig fråga den senaste tiden. Självklart gör vi det och nu är det gjort. Vi kommer att blogga efter bästa förmåga för de närmast sörjade och till andra som är intresserade förstås. Bloggen kommer att fungera som dagbok för oss.