tisdag 22 november 2011

Nigeria

Då vi skulle passera Nigeria var vi lite spända, vi hade hört en hel del om att kriminaliteten var hög. Det finns mycket oljepengar i landet, pengar som är ojämt fördelade mellan landets 140 miljoner invånare. Och så hade vi hört om vägrån och annat... men det visade sig vara trafiken som gav störst intryck på oss.

På motorvägen var det totalt trafikkaos som antigen var stillastående eller så var det obegränsad hastighet. Alla normala regler i trafiken var som bortblåsta. Här körde man efter en enda regel – överlev. Man körde på den sida av vägen som man känner för och så fort som det överhuvudtaget gick. Det fanns massor och åter massor med vägarbeten och gick det att ta sig fram så försökte man och gick det inte så försökte man ändå. Det verkade inte ha någon som helst betydelse om det var avspärrad eller inte. Det fanns nog en regel till som var viktig att följa. Ändra inte riktning för snabbt, det kan komma fordon från alla håll.

Damm och dieselröken var så tät att det gick ibland inte att se mer än några meter och att hålla andan var ingen som helst idé.